Gene & Eddie

Zelfs bij veel muziekliefhebbers zijn hun songs beter bekend dan hun naam: Be Bop A Lula van Gene Vincent. Summertime Blues en Come On Everybody van Eddie Cochran. Maar hun minder bekende nummers zijn zo mogelijk nóg interessanter. Zo lag één ervan zelfs aan de basis van het ontstaan van The Beatles.

In de Sixties hadden de Hippies het niet voor oude rock’n’rollers. Maar Gene en Eddie bleven ze eren. Later waren ook hardrockers fan. Zelfs punkers als Sid Vicious, Ian Dury, en Mick Jones van The Clash bejubelden hen met tribute-songs. En The Stray Cats schreeuwden het uit: “Hold on tight, you better get ready, ‘cos we’re gonna rock… with Gene & Eddie”. Kortom: hier ligt een ongelooflijk muziekverhaal te wachten, vol wilde rock over vrouwen en auto’s.

Tussen Gene en Eddie zelf, was er dan weer een voor dat milieu ongewone, broederlijke vriendschap. Op 16 april 1960 hadden ze een vreselijk auto-ongeval. Eddie Cochran overleefde het niet. Gene Vincent was voor de rest van zijn leven kreupel. Maar toch bleef hij rocken als geen ander, ter ere van zijn overleden vriend. Een gouden verhaal, zo archetypisch en demonisch, dat het een sjabloon werd voor zoveel andere rocklegendes.

Rockauteur Robert Van Yper komt het vertellen, gewapend met foto’s, verrassende filmpjes en veel schokkende, maar vooral relevante anekdotes.

Voor meer info: download de pdf