MeToo in de Fifties
de geschiedenis van vrouwen in de rock’n’rollRobert Van Yper, auteur van de standaardwerken ROCK IT en LENNON (uitgeverij Epo) is beschikbaar voor LEZINGEN, rijk geïllustreerd met beeldprojectie en klankfragmenten.

Vrouwen in de rockbusiness, het is geen evident verhaal. Elk decennium heeft zijn door de industrie geprefabriceerde “poppemiekes”. Maar vrouwen met echte rock-uitstraling en credibility, die ook op termijn nog iets betekenen? Niet zo veel, zelfs vandaag niet.
Ook in die roemruchte Seventies en Eighties kon je ze op 1 hand tellen En in de Sixties kom je al niet veel verder dan alleen maar Janis Joplin. Maar hoe zat het dan in de nog eerdere voorgeschiedenis van de rock – die zogenoemde ‘rock’n’roll- revolutie’ van de fifties? En in de jaren die dààraan voorafgingen?
Ja, er valt wel één en ander te ontdekken. De grote bluesmadammen met zelfs toen al straffe standpunten over agressieve mannen, lesbische relaties, prostitutie, ... Sommige strijdbare countryzangeressen. En al de tegenkanting die ze kregen. Er was zelfs een vrouwelijke Elvis. Maar hoe komt het dat we daar vrijwel niets over horen?


Voor meer info: download de pdf